Uitstapje dinsdag 14 mei 2019

Dinsdag 14 mei 2019 was weer ons jaarlijks uitstapje.
We hadden gekozen om naar het Weverijmuseum in Geldrop te gaan.
Zie onder een kort verslagje en enkele foto’s

Zoals afgesproken gingen we met 13 kringleden op dinsdag 14 mei naar het Weverijmuseum Geldrop.
Rond 13.00 uur vertrok vanuit Venray José met Milly en Maria, Dorothé reed ook met de auto en vertrok met Enne vanuit Blerick.Op de parkeerplaats van de Kantfabriek vertrok Jolanda en Miep met in de auto totaal 7 kringleden.
Bij station Horst Sevenum, waar we toch langs kwamen stapte Ciel nog in. Zij was met de trein vanuit Venlo gekomen. Het was ongeveer 106 km retour rijden, volgens de planner.
We wilden rond 14.00 uur bij het Weverijmuseum zijn wat ook gelukt was.

Daar werden we hartelijk ontvangen door vrijwilligers van het museum. In de eerste ruimte waar ook de € 7,50 p.p. entree werd betaald, konden we al gelijk het een en ander bezichtigen. Van daaruit gingen we naar een ruimte waar film werd gedraaid over hoe het vroeger ging. Hierna werden we op gehaald door een rondleider, die heel veel weefgetouwen liet zien en ze waren nog allemaal in takt.
Deze meneer was al heel lang rondleider in het museum, hij wist er ook heel veel van. We gingen ook naar de ruimte waar de kaarten werden gemaakt die de weefmachines konden lezen, we kregen hierover uitleg hoe ze gemaakt werden. Dat ze de kaarten zelf maakten was uniek, ( in de Kantfabriek konden ze dat eerst niet, die kregen ze vroeger met de post aangeleverd).  In dit Weverijmuseum vertelde de rondleider, gebruikte ze voor alle weefmachines hun eigen gemaakte kaarten en konden dus het patroon lezen.
Halverwege de rondleiding hielden we koffiepauze en genoten we van een kopje koffie/thee en een heerlijk stukje Limburgse vla, die we zelf mee hadden gebracht. Toen de afspraak voor de Kantkring werd gemaakt en voor koffie met gebak vertelden zij dat we die ook zelf mee konden brengen, wat we dus ook gedaan hebben.
Na de koffiepauze begon de rondleider aan het laatste gedeelte van het museum. Hij zetten de meeste weefgetouwen even aan en vertelde er wat over. Omdat er verder geen bezoekers aanwezig waren, kregen we alle aandacht. De rondleider een man was trouwens al 84 jaar die er heel van af wist!!
Het museum was tot 17.00 uur open en zolang duurde ook de rondleiding.
Voordat we weer terug naar huis reden werd de rondleider en alle vrijwilligers bedankt voor de interessante middag.
Ook de kringleden waren erg tevreden over de bezichtiging van dit museum,
en hadden ook nog een gezellige middag gehad.

Horst, mei 2019
Rina Wijnen

 

 

 

This entry was posted in Mededelingen. Bookmark the permalink.